معرفی کتاب: کشور ما در منطقه ای با لرزه خیزی شدید قرار گرفته است. بنابراین استفاده از دانش روز مهندسی سازه و زلزله در طرح سازهها، علی الخصوص سازههای مهم ضروری به نظر میرسد. از این رو توجه به سیستم های نوین نظیر سیستمهای کنترلی، به عنوان راهکاری برای ارتقای سطح عملکردی سازهها بیش از پیش احساس میگردد. این مورد مهم را میتوان در رشد روز افزون طراحی سیستمهای کنترلی توسط شرکتهای مشاور و اقبال خوب کارفرمایان و همچنین موضوعات رسالهها و پایان نامههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی که مرتبط با بحث کنترل سازه، ملاحظه نمود. از طرفی نبود یک منبع که بصورت کامل به معرفی، طراحی و مدلسازی این سیستمها بپردازد، باعث گردیده است که مهندسین مشاور و همچنین دانشجویان تحصیلا تکمیلی با سردرگمی روبرو گردند. از این رو برآن شدیم که کتابی در مورد طراحی سیستمهای کنترلی غیرفعال بر اساس آییننامه ASCE7-10 آمریکا تهیه گردد که در آن به صورت گام به گام به طراحی دستی انواع میراگرها پرداخته شده و در نهایت مدلسازی و تحلیل آنها همراه با جزئیات در نرمافزارها تجاری و آکادمیک مورد بررسی قرار گرفته است. در میان نرمافزارهای موجود که توانایی مدلسازی انواع سیستمهای کنترل غیرفعال را دارند، در این کتاب از 3 نرمافزار مختلف استفاده شده است. اولین آنها نرمافزار قدرتمند SAP2000 میباشد که هم در بین قشر مهندسین مشاور و هم در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی مورد مقبولیت خاصی قرار گرفته است. دومین نرمافزار، نرمافزار آکادمیک OPENSEES بوده که به صورت متن باز است. قابلیت این نرمافزار در تحلیل غیرخطی بینظیر بوده و همچنین قادر است طیف وسیعی از تحلیلهای غیرخطی را در کمترین زمان ممکن انجام دهد. دومین نرمافزار تجاری مورد استفاده نرمافزار دیگر شرکت CSI بنام PERFORM 3D میباشد که در زمینه تحلیل غیرخطی دارای قابلیتهای فراوانی میباشد. کتاب حاضر در 9 فصل مختلف نگارش گردیده است.
در فصل اول به مفاهم و مبانی اولیه کنترل سازه جهت آشنایی خوانندگان گرامی پرداخته شده و انواع سیستمها کنترلی شرح داده خواهد شد.
در فصل دوم به طراحی سازه به همراه وسایل مستهلک کننده انرژی در آییننامهها پرداخته میشود و سازه پایه مورد استفاده در سایر فصول بر اساس روش LRFD طرح میگردد.
در فصل سوم به بررسی مبانی میراگرهای ویسکوز و نحوه عملکرد و مدل رفتاری آنها میپردازیم. سپس به بیان ویژگی رفتاری میراگرهای ویسکوز خطی و غیرخطی و بررسی رفتار لرزهای سازهها با این میراگرها میپردازیم. در ادامه به معرفی روش طراحی آییننامه ASCE7-10 و روابط طراحی پرداخته و در قالب یک مثال کامل روش طراحی و مدلسازی این نوع میراگر تبیین میگردد.
در فصل چهارم طراحی میراگرهای ویسکوالاستیک و مدل رفتاری آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت و به صورت گامبهگام به طراحی دستی و مدلسازی آنها پرداخته میشود.
در فصل پنجم طراحی میراگرهای اصطکاکی به عنوان میراگری که دارای مزیتها متعددی میباشد، شرح داده خواهد شد و مفاهیمی نظیر بار لغزش بهینه و نحوه تعیین آن به طور کامل توضیح داده میشود. همچنین مدلسازی انواع حالات نصب متداول این نوع میراگر نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در فصل ششم به بحث میراگرهای تسلیمی، متداولترین میراگرهای وابسته به جابجایی پرداخته میشود. مفهوم فیوز سازهای شرح داده شده و طراحی آنها بر اساس آییننامه توضیح داده میشود. نحوه مدلسازی این نوع از میراگر نیز به مانند سایر میراگرها در سه نرمافزار مختلف شرح داده خواهد شد.
در فصل هفتم وارد بحث جداگرهای لرزهای میشویم و در این فصل به مبانی تئوری و طراحی جداگرهای لاستیکی و لاستیکی همراه با هسته سربی میپردازیم. از آنجا که روند طراحی جداگرهای لاستیکی همراه با هسته سربی شامل روند طراحی سایر جداگرهای لاستیکی نیز میباشد، بنابراین به طراحی این سیستم جداگر پرداخته شده است و مدلسازی آن مورد بررسی قرار میگیرد. طراحی صورت گرفته بر اساس فصل هفدهم آییننامه ASCE7-10 خواهد بود.
در فصل هشتم به جداگرهای اصطکاکی پاندولی به عنوان یکی دیگر از سیستمهای جداساز پرداخته میشود. در این فصل جداگرهای اصطکاکی پاندولی یگانه FPS ، دوگانه DFPS و سهگانه TFPB مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در فصل نهم به بادبندهای کمانش تاب یا BRB ها به عنوان یکی دیگر از سیستمهای تسلیمی پرداخته میشود و روند طراحی گامبهگام این نوع از مهاربندها به همراه مدلسازی آنها توضیح داده میشود.